Obrazovanje u funkciji razvoja turizma u Hrvatskom zagorju - Bučar, Kristina (Array, 2010)
Zagorje je jedna od najmanjih hrvatskih prirodnih regija čije se gospodarstvo u prošlosti temeljilo na poljoprivredi, a od polovice 20. stoljeća na prerađivačkoj industriji i turizmu. U prošlosti je obrazovanje pratilo gospodarstvo u Zagorju gdje je u industrijskim pogonima veliki broj niže obrazovanih pronalazilo zaposlenje. U posljednjih dvadesetak godina i obrazovanje je pratilo strukturalne promjene u gospodarstvu pa tako i u turizmu. No, ono nije dovoljno brzo pratilo strukturalne promjene, pa bi upravo obrazovna struktura mogla predstavljani veliki problem u budućem gospodarskom razvoju, pa tako i turizmu.