First documented case of BK nephropathy in kidney transplant recipient in Croatia : usage of urine cytology in evaluation process - Kovačević Vojtušek, Ivana (Array, 2010)
BK virusna nefropatija, koja je prepoznata kao posebni entitet u transplantiranom bubregu još tijekom 1970-tih godina, i dalje predstavlja dijagnostički i terapijski izazov u transplantacijskoj medicini. Otprilike 10–20% bolesnika istovremeno razvije određeni stupanj akutnog odbacivanja grafta bubrega, što dodatno komplicira pristup liječenju. Prikazujemo slučaj nefropatije uzrokovane BK virusom u bolesnika, godinu dana nakon istovremene transplantacije bubrega i jetre, čije liječenje je dodatno komplicirala epizoda akutnog odbacivanja bubrega