Economic effect of privatisation of public services sector in the Republic of Croatia emphasising martime-passenger traffic - Jugović, Alen (Array, 2010)
Ekonomski učinci svake strateške odluke na razini gospodarstva važan su aspekt ukupne ekonomske politike i snažna odrednica generiranja budućeg ekonomskog prosperiteta i ukupnog razvoja od mikroekonomske, preko mezoekonmske, do makroekonomske razine promatranja konkurentskih performansi. Rezultati istraživanja pokazuju da ekonomski outputi privatizacije sektora javnih usluga ovise prvenstveno o odabranom modelu privatizacije i vremenu provedbe, što upućuju na to kako privatizacija takvog sektora zahtjeva sui generis pristup odrednicama privatizacijskog procesa, budući da isti imaju značajna obilježja javnog dobra, a problematika se proteže od elemenata pretfaze privatizacije i učvršćivanja tržišne pozicije objekta privatizacije