Additional cytomorphological criteria in diagnosis of pilomatricoma : benign tumor with bad reputation - Seili-Bekafigo, Irena (Array, 2010)
Pilomatrikomi (PM) su dobroćudne novotvorine kožnih adneksa, sa diferencijacijom prema stanicama dlačnog folikula, koji se najčešće susreću u dječjoj dobi. Često su klinički neprepoznati, a u literaturi se nalaze brojni primjeri lažno pozitivnih citoloških dijagnoza postavljenih na punktatima pilomatrikoma. Kod djece, često se zamijene sa tumorima »malih plavih stanica«, a kod odraslih sa karcinomom Merkelovih stanica, bazaliomom ili metastatskim mikrocelularnim karcinomom, što za posljedicu može imati nepotreban agresivni terapijski pristup. U ovom radu prikazali smo 6 slučajeva PM, koji su citološki ispravno preoperativno dijagnosticirani