Family structure and demographic picture in the Republic of Croatia - Bušelić, Marija (Array, 2010)
Analiza kretanja stanovništva u Republici Hrvatskoj obilježena je depopulacijskim značajkama. One su napose došle do izražaja u razdoblju od 1991. do danas. Ukupnoj je depopulaciji pridonijelo prirodno i mehaničko kretanje stanovništva. Prirodna depopulacija najvećim je dijelom uzrokovana smanjenjem broja sklopljenih brakova, porastom broja razvedenih brakova kao i brakova bez djece. Zbog navedenih negativnih pojava u radu je provedeno empirijsko istraživanje na populaciji studenata zbog utvrđivanja njihovih stavova o braku, obitelji i djeci. Rezultati istraživanja ukazuju na pozitivne stavove studenata i činjenicu da ti stavovi odražavaju njihovu obiteljsku strukturu i prostor iz kojeg dolaze (grad, selo). Svoje pozitivne stavove vezuju uz kasniju dob stupanja u brak koja je najvećim djelom uvjetovana društveno-gospodarskim čimbenicima