Assessment of the efficiency of Croatian counties using data envelopment analysis - Škuflić, Lorena (Array, 2010)
Postizanje visokih stopa gospodarskog rasta je zadaća vlade svake zemlje jer budući svjetski poredak ovisi o sposobnosti unapređenja životnog standarda građana svake zemlje. U Hrvatskoj je, gledano na regionalnoj razini, prisutan neravnomjeran gospodarski rast gledajući BDP per capita, dok prema nominalnoj stopi rasta gospodarski razvoj pokazuje ujednačena kretanja. U posljednjih nekoliko godina Hrvatska je ostvarila relativno visoke stope rasta, ali su one još uvijek ispod prosjeka stopa drugih zemalja u razvoju. Hrvatska nije slijedila globalne trendove razvoja, a razlog tome leži prije svega u neravnomjernom gospodarskom rastu županija. Primjenom analize omeđivanja podataka, u ovom smo radu utvrdili koje su županije efikasne, koje resurse neefikasne županije trebaju efikasnije koristiti za povećanje regionalne, a time i ukupne nacionalne proizvodnje