Optimisation of decay factor in time weighted (BRW) simulation : implications for VAR performance in mediterranean countries - Žiković, Saša; Prohaska, Zdenko (2010)
U radu se predlaže optimizacijski pristup određivanju optimalnog faktora opadanja u vremenski ponderiranoj (BRW) simulaciji. Testiranje uspješnosti BRW simulacije sa različitim faktorima opadanja u odnosu na široki raspon VaR modela provedeno je na uzorku od devet mediteranskih zemalja tijekom razdoblja od četiri godine, uključujući i razdoblje aktualne svjetske financijske krize. Rezultati testiranja pokazuju da nakon provedene optimizacije BRW simulacija je među najuspješnijim testiranim VaR modelima zaostajući jedino za modelima temeljenim na teoriji ekstremnih vrijednosti
Bilješka uz tekst ; bibliografija: 11 jed.
Keywords: Upravljanje rizicima -- Rizična vrijednost -- BRW simulacija -- Faktor opadanja