Optimisation of decay factor in time weighted (BRW) simulation : implications for VAR performance in mediterranean countries - Žiković, Saša (Array, 2010)
U radu se predlaže optimizacijski pristup određivanju optimalnog faktora opadanja u vremenski ponderiranoj (BRW) simulaciji. Testiranje uspješnosti BRW simulacije sa različitim faktorima opadanja u odnosu na široki raspon VaR modela provedeno je na uzorku od devet mediteranskih zemalja tijekom razdoblja od četiri godine, uključujući i razdoblje aktualne svjetske financijske krize. Rezultati testiranja pokazuju da nakon provedene optimizacije BRW simulacija je među najuspješnijim testiranim VaR modelima zaostajući jedino za modelima temeljenim na teoriji ekstremnih vrijednosti