Relationship between polymorphonuclear leukocyte count in bronchoalveolar lavage fluid and bacterial content in Gram’s stain and bacterial content in final microbiological report - Cavrić, Gordana (Array, 2010)
Analzirano je 80 uzoraka bronhoalveolarnog lavata (BAL) uzetog od ukupno 48 pacijenata od kojih je 22 žene i 26 muškaraca. Osmnaest pacijenata od ukupnog broja je bilo transplantirano. Na uzorcima BAL-a analizirali smo povezanost broja polimorfonuklearnih leukocita (PMN) u direktnom preparatu sa semikvantitativnim brojem Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija u istom preparatu. Kada uzorke BAL-a raščlanimo na one koje su dobiveni od transplantiranih i netransplantiranih pacijenata, pozitivnu, statistički značajnu povezanost nalazimo u »transplantacijskoj« skupini i to za odnos PMN i ukupnog broja bakterija. Upoređujući broj PMN u direktnom mikroskopskom preparatu sa rezultatima konačnog mikrobiološkog nalaza, nije nađena statistički značajna povezanost niti kada se to odnosi na sve uzorke BAL-a, niti kada ih podijelimo u »transplantacijsku « i »netransplantacijsku« skupinu. Nismo našli razlike među spolovima.