Svećenička duhovnost - integrativni čimbenik svećeničkog identiteta - Nikić, Mijo (2010)
Autor počinje citatom pape Benedikta XVI.: »Bog je jedino bogatstvo koje ljudi žele pronaći u svećeniku.« Svećenik je, prije svega čovjek Božji, »drugi Krist« na Zemlji. Da bi ljudi, kojima je poslan, mogli u njemu vidjeti Boga, svećenik mora biti jak duhom. Autor govori o duhovnosti u sklopu cjelokupnog identiteta osobe koja djeluje na tjelesnoj, psihičkoj, društvenoj te duhovnoj razini. Duhovna dimenzija osobnosti čini krunu identiteta svake osobe. Po toj dimenziji osoba ima sposobnost uspostaviti odnos s Apsolutnim i čuti Božji glas u svojoj savjesti. Svećenička duhovnost, kao otvorenost prema Apsolutnome jest najvažniji integrativni čimbenik svećeničkog identiteta. U identitet svećenika uključeno je najprije ono biti čovjek, zatim biti pozvan, posvećen i poslan od Boga u Crkvi koja podjeljuje sakrament svećeničkog reda. Svećenički identitet je tako obilježen Kristom da se može reći kako svećenik u svome apostolatu djeluje in persona Christi. Duh Sveti koji djeluje u svećeničkoj duhovnosti izgrađuje u svećeniku lik Isusa Krista. U drugom poglavlju autor raznim navodima iz crkvenih dokumenata i nauka nekih teologa dokazuje da svećenička duhovnost živi od sakramentalne milosti
50. teološko-pastoralni tjedan, Zagreb, 26.-28.01.2010.
Bibliografske bilješke uz tekst
Summary
Keywords: Svećenička duhovnost -- Identitet svećenika