Pretpovijesni nalazi iz Aljmaša i pitanje zlatnog nalaza iz Dalja - Mihelić, Sanjin (Array, 2009)
U radu se predstavlja devet predmeta koji se već gotovo čitavo stoljeće čuvaju u Pretpovijesnoj zbirci Arheološkog muzeja u Zagrebu, za čije je mjesto podrijetla navedeno podunavsko mjesto Aljmaš. Predmeti su stečeni otkupom od Josipa Schmiederera, muzejskog povjerenika u Dalju, a pružaju uvid u naseljenost aljmaškog područja tijekom pretpovijesti s obzirom na to da pokrivaju vremenski raspon od mla|ega kamenog doba do starijega željeznog doba, čime se ujedno i dobro uklapaju u razvojnu sliku pretpovijesti na prostoru Aljmaša. Za jedan predmet, brončane konjske žvale, dovodi se u pitanje svrsishodnost atribucije ekonimu Aljmaš s obzirom na uočljivu povezanost ovog predmeta s od ranije poznatim nalazima iz obližnjeg Dalja. U radu se tako|er raspravlja o Schmiedererovoj ulozi muzejskog povjerenika u kontekstu poznatog daljskog zlatnog nalaza iz berlinskog Muzeja, koji je nestao u vihoru Drugog svjetskog rata