Speranza di Bona, soggetto nomade dell’Adriatico - Grgić Maroević, Iva (2009)
Do nedavnog otkrića tiskanog sveska u Općinskoj knjižnici u Sieni, Nada Bunić (Speranza di Bona) u povijesti hrvatske književnosti bila je držana manje značajnom među dubrovačkim pjesnikinjama šesnaestog stoljeća. Njezina knjiga, koja sadrži više od stotinu pjesničkih sastavaka (soneta, kancona, nizova oktava i tercina) popraćenih predgovorom od dvadeset i dva lista, omogućuje sada proučavanje opusa prve hrvatske pjesnikinje. Autorica u prilogu pokazuje da su, povrh pjesnikinjina životnoga puta, koji se kretao između Dubrovnika i Manfredonije, također i teme koje Speranza di Bona obrađuje (u velikoj mjeri, osim intimnih, političke i socijalne), njezina snažna svijest o pripadnosti ženskom rodu te stil što se na mjestima približava gorkoj ironiji, činitelji na temelju kojih njezino djelo možemo proučavati u očištu u suvremenoj teoriji već ustaljenog pojma "nomadskog subjekta"
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 24 jed.
Keywords: Nada Bunić; Dubrovačko pjesništvo 16. st. -- Nomadski subjekt