Sui metaplasmi delle parole croate nel dialetto veneto - Ljubičić, Maslina (Array, 2009)
Pojedini kroatizmi koji su prodrli u mletački jezični sustav mogu se objasniti različitim vrstama metaplazama. Posuđenice, mahom imenice, katkad se ne preuzimaju u nominativu, te doživljavaju promjenu roda i broja u odnosu na hrvatski predložak. Ponekad dolazi do leksikalizacije. U članku se analiziraju slučajevi metaplazama hrvatskih posuđenica zabilježenih u mletačkim rječnicima (Boerio, Kosovitz, Rosamani, Doria, Miotto, Manzini/ Rocchi, Samani, Glavinić, Buršić Giudici/Orbanich), ali i u rječnicima istroromanskih govora, koji su izloženi mletačkim/talijanskim i hrvatskim utjecajima (Dalla Zonca, Cernecca, Pellizzer, Balbi/Moscarda Budić). Prilagodbe istih hrvatskih riječi navedene su i iz istrorumunjskih rječnika (Kovačec, Filipi)