L’accordo e l’ordine delle parole in italiano - Peša Matracki, Ivica (Array, 2009)
Cilj je ovoga rada analiza odnosa zavisnosti između gramatičke kategorije roda i reda riječi u teorijskim okvirima jezične tipologije. Tipološka proučavanja se obično odvijaju na sinkronijskoj razini, međutim, naša analiza se odvija i sa dijakronijskog i dijelom kontrastivnog stajališta (s hrvatskim jezikom), jer tako možemo bolje utvrditi pravila koja kontroliraju i upravljaju navedenim odnosima. U jezicima koji imaju kategoriju roda, oni u kojima slaganje u rodu obuhvaća velik broj drugih kategorija, obično ima više-manje slobodan red riječi. Ovim prilogom smo u stvari nastojali klasificirati talijanski jezik (promatran u svojoj tipološkoj evoluciji), u jednu od tri kategorije poretka riječi: a. slobodan, b. fiksan i c. rigidan