L’article en français et en roumain avec ses équivalents en croate dans un corpus aligné - Bikić-Carić, Gorana (Array, 2009)
Ovaj je rad nastao na temelju doktorske disertacije, u kojoj smo uspoređivali član u francuskom i rumunjskom, te njegove hrvatske ekvivalente u računalnom usporednom korpusu. Nakon predstavljanja tih elemenata prikazujemo rezultate istraživanja korpusa, sastavljenog od romana iz 20. stoljeća, s podjednako zastupljenim tekstovima na izvornim jezicima i njihovim prijevodima. Rezultati pokazuju, osim nekih zanimljivih ekvivalencija, važnost razlikovanja između vrijednosti i oblika imenice koji se ne poklapaju uvijek, i to ne samo u rumunjskom i u manjoj mjeri u francuskom, nego posebice u hrvatskom jeziku