Onomastică românească : Probleme teoretice privind categoriile antroponimice : poreclă şi supranume - Firica, Camelia (Array, 2007)
Govoreći o imenu u širokom smislu, možemo reći da je ono definicija osobe, obilježje individualnosti, obvezna forma označavanja određene osobe, karakterističan znak njezina identiteta, neophodan i nerazdvojan element osobnosti pojedinca, pogotovo kad dolazi od nadimka. Pridjevak je služio identifikaciji i individualizaciji osoba mnogo prije pojave prezimena kao službenog faktora; ona ukazuju na pojedinačna, individualna i konkretna obilježja ili situacije, ali na izravan način, dok se kod nadimaka, iako i oni ukazuju upravo na pojedinačna, individualna i konkretna obilježja, u pravilu pribjegava figurativnim značenjima. U cilju boljeg razumijevanja ovih dvaju važnih antroponimskih pojmova, ovaj članak donosi pregled načina na koji su stručnjaci tijekom vremena shvaćali pridjevke i nadimke, pružajući ujedno i klasifikaciju tih dviju kategorija