France – Québec : le regard de l’autre - Le Calvé Ivičević, Evaine (Array, 2007)
Ovaj prilog nastoji opisati glavne značajke međusobnog viđenja Québeca i Francuske. Prvi se dio bavi kanadskom vizijom francuskog podrijetla stanovnika Québeca, koje je oblikovalo njihov identitet utemeljen na predodžbi o slavnoj prošlosti pradomovine. Visoko vrednovanje francuske kulture odražava se na istom takvom vrednovanju sebe koje učvršćuje trojstvo vjernost, upornost i pravo na zemlju. Drugi dio posvećen je francuskoj viziji otkrića Kanade, na koju se nadovezuju samozadovoljstvo i gledanje s visoka, sve dok Drugi svjetski rat i njegovo poraće nisu upostavili ravnopravnost u odnosima Francuske i Québeca