Methodology for determining of train curving resistances with respect to vehicle mass and speed - Tepić, Jovan (Array, 2009)
Metodologija izračuna otpora u zavoju tračničkih vozila osmišljena je za izvođenje eksperimenta na umanjenom modelu teretnog vlaka u HO standardu 1:87, lokomotiva EMD SD 35 i vagoni FALNS 121. Formirani model služi za istraživanje utjecaja vrijednosti i rasporeda mase tereta unutar sastava vlaka, te brzine gibanja na vrijednost otpora u zavoju. Gravitacijskom metodom se određuju stalni otpori (otpori u ravnini) lokomotive, praznog i natovarenog vagona. Razmatrane kombinacije sastava vlaka su: prazan vlak, jedan natovaren vagon naprijed-nazad i dva natovarena vagona naprijed-nazad