San Mjesečeve Lude : poimanje raznolikosti u djelu Vlade Gotovca - Maros, Zorica (Array, 2009)
Poimanje raznolikosti kod Vlade Gotovca ne otkriva nam samo oblik njegova političkog zauzimanja nego i njegov odnos prema transcendentnome i njegovim vrijednostima. Dakle, Gotovčevo zastupanje prava na raznolikost ima horizontalnu i vertikalnu dimenziju, tj. neosporivo pravo na poštovanje različitosti ostvaruje se provedbom pravde i slobode kao što prihvaćanje takve raznolikosti putem pravde i slobode uključuje prihvaćanje transcendentnog, tj. Vječnosti kao osnovnog i neopozivog temelja i razloga takve raznolikosti. Tako je za Gotovca prihvaćanje raznolikosti uvjet poštovanja pojedinca u njegovu ljudskom dostojanstvu, društva u njegovu zdravom funkcioniranju, svijeta u njegovu opstanku. A takva se raznolikost ima samo u prihvaćanju Vječnosti kao iskonskog podrijetla ljudske osobe, temelja njegova dostojanstva i principa njegova opstanka. Promatran kroz prizmu svoga podrijetla u Vječnosti Gotovčev pojedinac je opravdan kao zaseban i neponovljiv individuum sa svim bogatstvom, pravima i dužnostima koje uključuje naše ljudsko »biti osoba«