Bc Renata : nova sorta ozime pšenice - Mlinar, Rade (Array, 2009)
Nova sorta ozime pšenice Bc Renata kreirana je u Bc Institutu za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. u Zagrebu. Po podacima Povjerenstva za priznavanje sorti poljoprivrednog bilja Republike Hrvatske kroz trogodišnja istraživanja u prosjeku za sve lokacije dala je prinos 7.707 kg/ha te je priznata 2007. godine. Novo priznata sorta Bc Renata razlikuje se od standardnih sorti Sana i Žitarka nešto višom slamom. U selekciji su dobro kombinirana svojstva visoke rodnosti i kvalitete koji se ostvaruju pri prosječnim uvjetima uzgoja. Kemijskotehnološke i reološke analize tijesta pokazuju da ova sorta kakvoćom zadovoljava većinu tržišnih zahtjeva za kvalitetnim brašnima. Indirektna analiza pecivosti novu sortu svrstava u II kvalitetnu klasu, a farinografski podaci u podgrupu B1. Nova sorta Bc Renata posjeduje adaptabilnost na različite uvjete uzgoja kao i visoku tolerantnost na biotske i abiotske stresove