Lan u proizvodnji i upotrebi - Šimetić, Stjepan (Array, 2008)
U članku je dat prikaz proizvodnje lana u Hrvatskoj od 1934. do 1987. godine, te opširniji osvrt na mogućnost njegove upotrebe. Proizvodnja lana u devedesetim godinama prošlog stoljeća u Hrvatskoj ušla je u krizu. Vidno smanjene površina pod ovom kulturom mogu se primijetiti i u ostalim bivšim socijalističkim europskim državama. Stoga se ovakav pad proizvodnje u odnosu na raniju tradicionalnu proizvodnju, može povezati s privatizacijom proizvodnih i preradbenih potencijala, a ne s napuštanjem interesa za ovu vrlo korisnu biljnu proizvodnju. Budući da se lan može koristiti na brojne načine, vjerujemo da mu je time osigurano zasluženo mjesto u biljnoj proizvodnji