Zgrada Ženske realne gimnazije sestara milosrdnica u Zagrebu arhitekta Zvonimira Vrkljana (1937.-1939.) - Barišić Marenić, Zrinka; Štulhofer, Ariana; Uchytil, Andrej (2009)
Prikazano ostvarenje prof. Vrkljana jedan je od najzornijih primjera koji govore u prilog tezi da su između dva svjetska rata upravo realizacije zgrada za obrazovanje jedan od generatora urbanoga razvoja Zagreba u njegovim tadašnjim gradskim perifernim zonama. Realizacija Ženske realne gimnazije svojom je javnom namjenom i modernim oblikovanjem, te velikim mjerilom i urbanističkom dispozicijom arhitektonskih korpusa, anticipirala urbanizaciju Trnja, odnosno Ulice grada Vukovara, koja je uslijedila tek nakon 1945. godine
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i izvori: 56 jed.
Summary
Keywords: Zvonimir Vrkljan; Moderna arhitektura -- Zgrade za obrazovanje -- Urbani razvoj; 1918.-1941.; Trnje -- Zagreb -- Hrvatska; Ženska realna gimnazija sestara milosrdnica u Zagrebu