The assessment of gram-negative bacteria in the air of two swine nursery buildings - Hađina, Suzana; Pinter, Ljiljana, veterinarka; Uhitil, Sunčica; Vučemilo, Marija; Jakšić, Slavica (2009)
Stočne farme kao glavni izvor gram-negativnih bakterija i endotoksina predstavljaju velik rizik za pojavu bolesti dišnoga sustava ljudi i životinja. Cilj istraživanja bio je odrediti prisutnost gram-negativnih bakterija u zraku u odnosu na ukupan broj mezofilnih bakterija i njihovu povezanost s mikroklimatskim čimbenicima (temperatura, vlaga, brzina strujanja zraka, amonijak i ugljični dioksid). Bakteriološko uzorkovanje zraka provodilo se u dva odgajališta svinja. Prosječne vrijednosti ukupnoga broja mezofilnih bakterija bile su 76×103 i 99×103 CFU/m3, te gram-negativnih bakterija 14×103 i 22×103 CFU/m3. Prosječne vrijednosti gram-negativnih bakterija iznosile su od 18 do 22% u odnosu na ukupni broj mezofilnih bakterija. Koncentracija mezofilnih i gram-negativnih bakterija bila je statistički značajno niža u odgajalištu 1 u odnosu na odgajalište 2 (P = 0,05). U oba odgajališta nije ustanovljena statistički značajna povezanost između broja mezofilnih i gram-negativnih bakterija te mikroklimatskih pokazatelja (P>0,05), osim male ali statistički značajne korelacije između gramnegativnih bakterija i brzine strujanja zraka (r = -0,48, P = 0,05). Najčešće izdvojena vrsta u oba odgajališta prasadi bila je E. coli. U oba odgajališta prasadi navedene koncentracije gram-negativnih bakterija prelazile su preporučene dozvoljene vrijednosti u zraku
Bibliografija: str. 225-227
Sažetak
Keywords: Gram-negativne bakterije -- Mezofilne bakterije -- Kvaliteta zraka -- Svinje