The Istrian seabed : a perspective of sustainable tourism development - Gržinić, Jasmina (Array, 2009)
Uzlazni trend turizma Istre postoji usprkos općoj ekonomskoj recesiji emitivnih turističkih tržišta, smanjenom obimu putovanja i kraćim boravcima, povećanju cijena usluga u Istri, procesu repozicioniranja i restrukturiranja turističke ponude Istre. Shodno tome autorice u radu upozoravaju na potrebu kontinuirane suradnje javnog i privatnog sektora te sustavne implementacije Master plana razvoja turizma Istre. Rad ima za cilj ukazati na značaj razvoja održivog razvoja kako bi isti ostvario uvećane koristi za lokalnu zajednicu i kao konačni rezultat multiplikativno ostvario povećanu ekonomsku aktivnost. Autorice u radu istražuju tekuće trendove razvoja ronilačkog turizma u Istri. Istraživanje je provedeno u hotelskim kućama, pokretačima turističkog rasta i razvoja Istre, uključujući i preporuke za buduće akcijske planove. U radu su prezentirani rezultati istraživanja započetog u ožujku 2009. godine