Grad i povratak potisnutoga : prostor u romanu U registraturi Ante Kovačića - Durić, Dejan (2009)
Osim propadanja plemstva, prikaz školovanja seoskoga djeteta u gradu i dijadni odnos selo-grad ključne su tema kako hrvatskoga tako i svjetskoga realizma. Hrvatski realisti, kao i njihovi europski suvremenici, bili su fascinirani gradskim prostorom premda je pretežno oslikavan kao negativan pol u kojem prevladavaju nasilje, iskorijenjenost, pokvarenost i moralna trulež, dok je selo mjesto povratka tradiciji i temeljnim životnim vrijednostima. U radu se gradski prostor nastoji iščitati kao psihički entitet, a antagonizam između sela i grada predstavlja sukob između frojdovskih načela zbiljnosti i ugode. Između ovako postavljenih odnosa Ivica Kičmanović neprestano balansira u nastojanju da od naivnoga seoskoga djeteta postane obrazovani građanin, pri čemu se urbani prostor ostvaruje kao svojevrsno nesvjesno koje kroz figuru fatalne žene označava povratak potisnutoga
Bibliografske bilješke uz tekst ; izvori i bibliografija: 32 jed
Summary
Keywords: Ante Kovačić; U registraturi; Hrvatska književnost realizma -- Realizam -- Grad u književnosti -- Nesvjesno u književnosti -- Fatalna žena u književnosti