Elementi reklamne retorike u hrvatskim reklamnim porukama - Gjuran-Coha, Anamarija (Array, 2009)
Oglašavanje pronalazi nove prostore i dimenzije djelovanja unutar kojih se inkorporiraju i eksploatiraju na sve sofisticiranije načine obrasci prenošenja poruke o određenom proizvodu ili usluzi koja se nudi tržištu i potrošačima. Potrebom da bude uvijek uočljivo, ali i prisutno u svijesti ili podsvijesti potrošača, oglašavanje se simultano služi našim svjesnim i podsvjesnim mitskim, etičkim, moralnim, psihičkim, socijalnim, komunikacijskim i mnogobrojnim drugim spoznajama. Riječ i jezik, kao jedan od vrlo važnih medija koje reklama koristi u svojim simultanim kodovima, ima izuzetnu važnost. Realizacija jezika unutar reklamnog diskursa pokazuje nepresušne mogućnosti njegovih novih značenjskih realizacija. Jezični kod zajedno s akustičnim ili vizualnim kodovima otvara stalno nova semantička polja, ali i naše različite misaone, emotivne i etičke reakcije. Cilj je ovoga istraživanja analizirati jezični kod reklame te jezične strategije oglašivača. Jezična analiza reklamnih poruka ima za cilj potvrditi da je reklama sa specifičnim karakteristikama svog jezičnog koda pripadajući dio multimedijalnog diskursa koji se ostvaruje i prožimanjem drugih parajezičnih elemenata. Koristeći se metodom analize sadržaja reklamnog diskursa analizirat će se reklamni oglasi objavljeni u dnevnim i tjednim tiskovinama u periodu od 2000. do 2002. godine. Izdvojit ćemo i analizirati uzorke koji stvaraju specifični jezični kod reklame (stilske figure, jezične odlike) te analizirati kakav je odnos jezičnoga koda prema drugim kodovima parajezika kojima se reklama služi