Distribution and population structure of Arca noae in the Pašman channel - Peharda Uljević, Melita; Stagličić, Nika; Ezgeta-Balić, Daria; Vrgoč, Nedo; Isajlović, Igor; Krstulović Šifner, Svjetlana (2009)
Kunjka (Arca noae) jestivi je školjkaš koji se komercijalno sakuplja u istočnom dijelu Jadrana, primarno metodom autonomnog ronjenja. Nema pouzdanih statističkih podataka o sakupljanju ove vrste kao ni podataka o raspodjeli i sastavu populacija iskorištavanih »stokova«, što je nužno za uspostavu održive razine eksploatacije. Cilj je ovog istraživanja bio određivanje raspodjele i sastava populacije vrste A. noae u jednom od područja sakupljanja — Pašmanskom kanalu. Istraživanje je provedeno u svibnju 2008. godine metodom vizualnog cenzusa na šest profila autonomnog ronjenja. Iako nema prethodnih podataka o raspodjeli vrste A. noae na ovom području, niska gustoća naseljenosti, histogram dužinskih frekvencija na kojem prevladavaju jedinke manje od 5 cm i omjer spolova upućuju na to da je postojeća razina eksploatacije neodrživa
Bibliografija: 16 jed
Sažetak
Keywords: Kunjka -- Arca noae -- Pašmanski kanal