Istraživanje patogeneze raka dojke uz pomoć metoda proteomike - Ratkaj, Ivana (Array, 2009)
Patogenezu složene i heterogene bolesti kao što je to rak dojke nije moguće u potpunosti razjasniti klasičnim metodološkim pristupima koji su se koristi li posljednjih desetljeća u molekularnoj medicini. Osobito je važno otkriti nove biljege koji bi pomogli u ranoj detekciji bolesti te služili za razvoj ciljane terapije. Dosadašnji rezultati iz područja istraživanja raka dojke u kombinaciji s globalnim metodama istraživanja statusa ekspresije gena i proteina pokazali su kako je u patogenezu raka dojke uključen ljudski hormon rasta (hGH) te mehanizmi autokrine regulacije preko proteina Pax-5. Također je identificiran čitav niz novih potencijalnih biomarkera kao što su to HOXA1, CHOP SH3GLB1, kazein kinaze, p53, aneksin XI, CDC25C, eIF- 4E i MAP kinaze 7, 14-3-3e, galekti n-1, aneksin-5, aneksin-1, LDH-B, GST-pi, akti n, vimenti n, HSP70, CK18, moezin, SH3GLB1, SUB1, SND1 i TRIM28, osteopontin i osteonektin