Ekstrofija mokraćnog mjehura – epispadija kompleks s atrijskim septalnim defektom : prikaz rijetkog slučaja i pregled literature - Pereza, Nina; Čače, Neven; Nikolić, Harry (2009)
Ekstrofija mokraćnog mjehura - epispadija kompleks obuhvaća prirođene anomalije središnje linije tijela koje nastaju zbog nezatvaranja infraumbilikalnog dijela prednje trbušne stijenke uključivši zdjelicu, urogenitalni i gastrointestinalni sustav te kralježnicu. Cilj ovog rada je prikaz djevojčice sa ekstrofijom mokraćnog mjehura i epispadijom u kombinaciji sa atrijskim septalnim defektom i pregled novih spoznaja u etiologiji ekstrofija mokraćnog mjehura - epispadija kompleksa. Djevojčica je rođena sa rascjepom donjeg dijela trbušne stijenke od pupka do spolovila sa dijastazom simfiza, ekstrofijom mokraćnog mjehura, nisko postavljenom pupkovinom koja izlazi iz vrha mjehura i dvosmislenim spolovilom zbog prisutne epispadije i rascjepa klitorisa. Sluznica mokraćnog mjehura bila je okrenuta prema van, a otvori uretera prohodni. U djeteta nije prisutna kraniofacijalna dismorfija osim blago razmaknute sagitalne suture. Klasičnom citogenetičkom analizom limfocita periferne krvi utvrđen je uredan ženski kariotip (46,XX). Ehokardiografijom s Dopplerom otkriven je atrijski septalni defekt, no zbog minimalnog hemodinamskog učinka terapija srčane mane za sada nije potrebna
Bibliografija: 38 jed
Abstract
Keywords: Ekstrofija mokraćnog mjehura - epispadija kompleks -- OEIS kompleks -- Atrijski septalni defekt -- Prirođene anomalije središnje linije -- Srčane greške