Liječenje malignog mezotelioma poplućnice - Cvitanović, Slavica (Array, 2009)
Procijeniti učinkovitost kemoterapije u liječenju malignog mezotelioma poplućnice. Metode: U ovom radu retrospektivno je analizirana učinkovitost kemoterapije malignog mezotelioma poplućnice (MPM) u 29 oboljelih, liječenih u Klinici za plućne bolesti KB Split od 2002. – 2005. godine. Većina oboljelih 24/29, (82,7 %) bili su profesionalno izloženi azbestu. Liječenje je provedeno nakon što je patohistološkom imunohistokemijskom metodom dokazan podtip MPM. Utvrđeni RR 33 % nije se razli- kovao između skupina liječenih PG i EM protokolom, ali je MS bolesnika liječenih EM protokolom u prvoj liniji znatno bolje od onih koji su liječeni PG protokolom ili suportivnom terapijom. Rezultati liječenja pokazuju da se EM protokolom postiže značajno bolje MS, nego PG protokolom. No, rezultati studije se slažu s rezultatima iz literature koji kazuju da je tumor kemorezistentan, te da je stopa tumorskog odgovora niska, a iznosi 10-30 % i bez značajnog utjecaja na MS