Ivan Kukuljević u političkom životu Hrvatske u razdoblju 1843.–1867. godine : prilog istraživanju njegove političke djelatnosti - Markus, Tomislav (2009)
Autor analizira političko djelovanje Ivana Kukuljevića-Sakcinskoga, hrvatskog političkog i kulturnog djelatnika, od 1843. do 1867. godine. Prije revolucije Kukuljević je branio municipalna prava Trojedne Kraljevine i kritizirao politiku mađarske prevlasti. U vrijeme revolucije 1848. – 1849. Kukuljević se zalagao za neovisnost Hrvatske o Ugarskoj i povezivanje s austrijskim pokrajinama na austroslavističkim i federalističkim osnovama. U vrijeme Bachova apsolutizma nije se mogao baviti politikom, ali je radio na prikupljanju povijesnih dokumenata i počecima historiografije u Hrvatskoj. Nakon obnove ustavnosti bio je član Banske konferencije te veliki župan Zagrebačke županije do početka 1861. do ljeta 1867. U Hrvatskom saboru 1861. podupro je čl. XLI/1861., u kojem se govori o pravnom i stvarnom prekidu svih veza između Ugarske i Trojedne Kraljevine, osim kraljeve osobe, a pregovore s Mađarima uvjetuje njihovim priznanjem hrvatske autonomije i zemljišne cjelovitosti. Podupro je i Pricinu izjavu, kojom se načelno priznaje postojanje zajedničkih poslova s austrijskim zemljama, iako se odbacuje slanje zastupnika u bečko Carevinsko vijeće. Kasnije je Kukuljević bio član Narodno-samostalne stranke, koja je nastojala postići dogovor s Bečom prije Mađara. Hrvatsku državnu autonomiju i cjelovitost branio je u Saboru 1865./7. Uklonjen je s položaja velikog župana zbog narodnjačke i antidualističke orijentacije
Bibliografske bilješke uz tekst
Summary
Keywords: Ivan Kukuljević-Sakcinski; Hrvatska povijest 1843.-1867.