Tobožnja delminijska biskupija = The alleged diocese of Delminium - Škegro, Ante (2007)
Kristijanizacija prostora u dubljem zaleđu Salone i Narone, kamo spada i duvanjski kraj, odvijala se duž glavnih komunikacijskih pravaca koji su ta mjesta povezivali s Panonijom. Na duvanjske, kao i na livanjske i glamočke prostore, kršćanstvo se po svoj prilici proširilo s Buškoga blata. Unatoč otkriću više ranokršćanskih sakralnih objekata, prvenstveno bazilika, nema dokaza da je na duvanjskim prostorima u antici i u ranome srednjem vijeku postojala biskupija, odnosno da je ondje bilo sjedište dijecezanskoga biskupa. Kontroverzni biskup Malho († 594), kojega se najčešće dovodi u vezu s tobožnjom delminijskom biskupijom, bio je upravitelj papinskih posjeda u Dalmaciji, a ne dijecezanski biskup
Bibliografija: str. 296-302 ; bilješke uz tekst
Tekst usporedo na hrv. i eng. jeziku
Keywords: Delminij; Biskupija -- Rano kršćanstvo