Novi nalazi kultnih spomenika iz Siska = New dicoveries of cult monuments in Sisak - Nikoloska, Aleksandra; Burmaz, Josip (2007)
Prilikom zaštitnih arheoloških istraživanja koja su prethodila izgradnji dviju novih zgrada Povijesnoga arhiva u Sisku otkriveni su novi nalazi spomenika rimskoga religijskog života. Riječ je o mjedenoj bisti – aplici mlađega božanstva ovjenčanoga bršljanovim vijencem, zatim o manjoj skulpturi lava sa životinjskom glavom ispod šapa izrađenoj od pješčenjaka te o donjemu dijelu žrtvenika od vapnenca. Mjedena bista tipa blätterkelch atribuirana je mladomu bogu Dionizu i pripada skupini predmeta koji su služili kao ornamenti rimskim tronošcima. Figura lava dio je široke kultne simbolike orijentalnih religija često otkrivanih na nadgrobnim spomenicima. Novi su rimski nalazi iz Siska jedinstveni i upotpunjuju kultnu sliku religijskoga života u rimskome Sisku
Bibliografija: str. 219-220 ; bilješke uz tekst
Tekst usporedo na hrv. i eng. jeziku
Keywords: Kultni spomenici -- Rimsko doba; Sisak