Pineal gland cysts : an overview - Bošnjak, Jelena, liječnica (Array, 2009)
Pinealne ciste se pojavljuju u svim dobnim skupinama, a najviše kod odraslih u 4. desetljeću života. U nalazima magnetske rezonance (MR) mozga pojavljuju se kod 1,3% do 4,3% bolesnika s različitim neurološkim simptomima te kod 10,8% asimptomatskih zdravih dobrovoljaca. Dijagnoza ciste pinealne žlijezde se postavlja pomoću MR mozga s utvrđenim radiološkim kriterijima koji razlikuju benignu pinealnu cistu od ostalih tumora ove regije. Nedavne studije pomoću transkranijske sonografije (TCS) mozga su pokazale da TCS može prikazati pinealnu žlijezdu i cistu, a nalazi odgovaraju nalazima na MR mozga