Temeljni pojmovi suvremene medijske pedagogije - Müller, Mirela (Array, 2009)
Medijska pedagogija za predmet svog poučavanja ima sociopedagogijske, sociokulturalne i sociopolitičke aspekte u suvremenim sredstvima (medijskog) komuniciranja, a osobito se bazira na analizi uloge medija na svijest i ponašanja djece i mladih te, u konačnici, njihovoga osposobljavanja za kritičku analizu medijskih ponuda. Ona nudi argumente u prilog hipotezi kako mediji postaju primarni agens socijalizacije mladog naraštaja. U radu se pravi distinkcija između pojmova medijska pismenost, medijsko obrazovanje i odgoj te medijske kompetencije. Medijske kompetencije su središnji pojam i krajnji cilj razvoja medijske pedagogije. Medijska pismenost je uži pojam od medijskog obrazovanja, a medijsko obrazovanje je uži pojam od medijskog odgoja. U takvim relacijama autorica nudi svrhovite analize odgoja za medije u suvremenoj medijskoj pedagogiji