Traganje za bojama kao put sazrijevanja : (Damir Miloš, Bijeli klaun) - Franković, Sanja, kroatistica (Array, 2009)
Bijeli klaun kao roman lika uvodi nas u kasno djetinjstvo dječaka koji ne prepoznaje boje i odrasta kao sin putujućih cirkuskih klaunova, što mu onemogućuje vezanost za određeni prostor i ljude. U romanu je važna trijada likova: zmaj – dječak – starac. Zmaj pripada snu, simbolizira nesvjesni dio dječakove osobnosti i bori se za mjesto u njegovu svjesnom životu. Dječak predstavlja svjesnu osobnost (ja), a spoznajnu nadgradnju ostvaruje uz pomoć mudra starca koji je njegov simbolični nad-ja. Asocijativno bliski i simbolični, prostor šume i prostor sna kriju u sebi tajne i mudrost te su povezani s dječakovim spoznajnim razvojem. Rad razmatra njegovo odrastanje u okviru društvenih odnosa i na podsvjesnoj razini njegova bića. Društveno okružje polazište je za raščlambu ostalih odnosa u djelu