Methodological approach to strategic performance optimization - Hell, Marko (Array, 2009)
U ovom se radu prezentira matrični pristup mjerenju i optimizaciji strateških performansi organizacije. Predloženi se model temelji na matričnom predstavljanju strateških performansi, koje slijedi teoretske koncepte Kaplanovih i Nortonovih modela balanced scorecard (BSC) i strateških mapa. Razvoj kvantitativnog predstavljanja strateških ciljeva otvara prostor za primjenu linearnog programiranja (LP) – matematičke tehnike za optimizaciju linearnih funkcija cilja. Vjeruje se da bi razvoj i matematička validacija ovakvog algoritma mogla otvoriti novo područje za kvantitativna istraživanja u strateškom menadžmentu, kao i za razvoj alata za potporu odlučivanju u području optimizacije strateških performansi