Eksterijerne odlike kupreške pramenke - Ivanković, Stanko, agronom; Ćurković, Matija; Batinić, Vinko; Ivanković, Ante, agronom (2009)
U sklopu projekta „Eksterijerne i genetske odlike kupreške pramenke“, financiranog od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti BiH, provedena su istraživanja kojima je cilj bio komisijskom prosudbom vanjštine i određenim tjelesnim izmjerama utvrditi eksterijerne odlike različitih spolnih i dobnih kategorija kupreške pramenke. Istraživanja su provedena na četiri obiteljska gospodarstva: dva s područja Kupresa i po jedno s područja Tomislavgrada i Livna. Mjerenja ovaca obavljena su Lydtinovim štapom, mjernom vrpcom i pojedinačnim vaganjima. Ukupno su izmjerena 204 grla, od toga: 18 šilježica prosječne dobi 13,5 mjeseci, 68 mladih ovaca u dobi između 2 i 3,5 godine, 109 odraslih ovaca od 4 do 8 godina i 9 ovnova u dobi od 1,5 do 3,5 godine. Prosječna visina do grebena odraslih, tjelesno potpuno razvijenih ovaca kupreške pramenke bila je 65,30 cm, dužina trupa 68,82 cm, širina prsa 21,67 cm, dubina prsa 32,28 cm, opseg prsa 94,57 cm, opseg cjevanice 8,44 cm i tjelesna masa 58,94 kg. Istraživanja pokazuju da je današnja kupreška pramenka tjelesno razvijenija u usporedbi s rezultatima istraživanja vanjštine iste pasmine od prije tri-četiri desetljeća. Šilježice su imale 97,83% visine grebena, 97,59% dužine trupa, 94,56% širine prsa, 97,23% dubine prsa, 95,75% opsega prsa, 95,72% opsega cjevanice i 95,18% tjelesne mase odraslih ovaca kupreške pramenke. Sve istraživane tjelesne mjere ovnova kupreške pramenke bile su znatno veće od onih u ovaca, a osobito je bila velika razlika u prosječnoj tjelesnoj masi (36%)
Bibliografija: 18 jed
Summary
Keywords: Kupreška pramenka -- Mjerenje ovaca -- Tjelesne mjere -- Ovce