Novi commonwelthski model konstitucionalizma (Kanada, Australija i Indija) - Bačić, Petar, pravnik (Array, 2009)
Na tradicionalno britansko načelo nepovredivosti parlamentarnog suvereniteta posebno je utjecala emancipacija zemalja Commonwealtha. Od 1931, kada se temeljem Westminsterskog akta imperijalni parlament odrekao unilateralnog obnašanja zakonodavne vlasti za dominione, do danas teorija parlamentarnog suvereniteta kao neograničene zakonodavne vlasti mijenjala se pod pritiskom političke realnosti. Taj je proces bio posebno naglašen između 1982. i 1998. godine, kada su Ujedinjeno Kraljevstvo i pojedine članice Commonwealtha, kao “zadnje demokratske utvrde tradicionalne zakonodavne supremacije”, usvojili različite dokumente kojima se jamče ljudska prava. Autor ukazuje na odlike novog, commonwealthskog modela konstitucionalizma u kojem je konstitucionalizacija temeljnih prava omogućila ne samo specifične oblike sudbenog nadzora već i porast sudskog aktivizma