Hrvatski studentski pokret : pokušaj teorijske analize - Mesić, Milan, sociolog (Array, 2009)
Postoje različite ocjene, prigodne i djelomične analize, pa i empirijska istraživanja nedavnog protestnog kolektivnog djelovanja hrvatskih studenata. No teško da je bilo pokušaja njegova teorijskoga objašnjenja i razumijevanja. Imajući u vidu vrlo raznovrsna određenja društvenoga pokreta, autorovo je stajalište da se zahtjevi pobunjenih studenata, blokade fakulteta i plenumsko odlučivanje te drugi oblici kolektivnoga studentskog djelovanja mogu teorijski najbolje sagledati kao jedan oblik studentskoga pokreta. Stoga su prvo prikazane različite teorije društvenih pokreta: klasična američka teorija kolektivnog ponašanja (odnosno njezine dvije inačice – teorija sloma i teorija relativne deprivacije), teorija mobilizacije resursa, teorija novih društvenih pokreta (i posebno Touraineov model shvaćanja novih društvenih pokreta), teorija mreža, teorija solidarnosti te političko-procesna analiza. Potom je autor pokušao svaku od navedenih konceptualnih perspektiva primijeniti na hrvatski studentski pokret za besplatno obrazovanje. Mada su prikazane teorije društvenih pokreta međusobno kritične, ova rasprava ukazuje na njihovu komplementarnost