Preporuke hrvatskih stručnih društava o liječenju makrovaskularnih i mikrovaskularnih komplikacija u bolesnika s metaboličkim sindromom i šećernom bolesti tipa 2 : liječenje preostaloga kardiovaskularnog rizika - Reiner, Željko; Božikov, Velimir; Car, Nikica; Knežević, Aleksandar, liječnik; Kokić, Slaven; Metelko, Željko; Miličić, Davor, liječnik; Polić, Stojan; Zaputović, Luka; Zjačić-Rotkvić, Vanja (2009)
Rezultati više istraživanja pokazali su da usprkos postizanju ciljeva za ukupni i LDL-kolesterol, arterijski tlak i glikemiju sukladno smjernicama, mnogi bolesnici i dalje imaju velik preostali rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, kako onih makrovaskularnih tako i mikrovaskularnih. To se osobito odnosi na bolesnike koji imaju dokazanu kardiovaskularnu bolest, šećernu bolest tipa 2, pretilost i/ili metabolički sindrom
Bibliografija: 31 jed
Summary
Keywords: Šećerna bolest tipa 2 -- Kardiovaskularne bolesti -- LDL-kolesterol -- HDL-kolesterol -- Metabolički sindrom