Better bandwidth utilization of multiple link capacities with mutual traffic correlation - Krile, Srećko; Žagar, Drago, inženjer elektrotehnike; Martinović, Goran (2009)
Mrežni operateri nužno trebaju vrlo efikasan optimizacijski alat za učinkovito iskorištenje oskudnih kapaciteta na prijenosnim linkovima kroz određeno eksploatacijsko razdoblje. U slučaju višestrukih kapaciteta, a koji pokazuju prometnu međuovisnost, takav problem postaje još složeniji. Članak se koncentrira na probleme satelitskog linka, ali je primjenjiv i za neke druge prijenosne kapacitete. Proširenje G-linka može se ostvariti samo uvođenjem nove kanalske opreme na Zemlji. U radu je prikazan matematički model za optimalno dimenzioniranje linka sa N različitih kapacitivnih elemenata, s ciljem minimiziranja troškova ekspanzije, konverzije i održavanja kanalske opreme. Umjesto nelinearnog konveksnog programiranja, a koje može biti vrlo iscrpljujuće, primjenjuje se metoda mrežne optimizacije. Potom je razvijen i testiran heuristički algoritam za tri vrste kapaciteta. Algoritam pokazuje visoku učinkovitost, a nerijetko postiže i najbolji mogući rezultat, pri čemu se značajno smanjuje složenost. Ipak u realnim uvjetima uvode se dodatna ograničenja na vrijednosti kapacitivnih točaka, pa govorimo o algoritamskim varijantama. Algoritamska varijanta M_H (samo jedna negativna vrijednost po kapacitivnoj točki) pokazuje najbolji odnos između kompleksnosti algoritma i odstupanja od najboljeg mogućeg rezultata, odnosno pogrješke
Bibliografija: 17 jed
Sažetak
Keywords: Proširenje G-linka -- Algoritamska varijanta -- Problem proširenja kapaciteta -- Prometna međuovisnost