Sportske ozljede mekih tkiva u vaterpolu - Lozovina, Mislav (Array, 2009)
Cilj je radu bio napraviti pregled istraživanja o ozljedama mekih tkiva u vaterpolu, usporediti metodologije i dobivene rezultate, sjediniti rezultate uspostavom kriterija koji to dopuštanju te istaknuti i sistematizirati dobivene rezultate Generalni limiti svih uključenih studija, uključivo i njihov malen broj, jest mali broj ispitanika (od 5 do 31) na kojima su provedene. Nedostajale su kontrolne skupine ili međusubjektna kontrola. Uzorak je bio uglavnom ograničen na vrhunske športaše i nereprezentativan u smislu mogućih generalizacija. U većini istraživanja bol nije operacionalno definiran. Karakteristike mjernih instrumenata nisu uvijek bile procijenjene. Statističke analize nisu uvijek bile primjerene dizajnu studija. Mnogi zaključci doneseni su sukladno biomehaničkim mogućim i vjerojatnim razlozima nastanka patologija, ali ne i na ispitivanju pokreta. Buduće smjernice istraživanja moraju se odnositi na izbor i validiranje mjernih instrumenata i postupaka u dijagnostici športskih ozljeda i oštećenja. Sukladno cilju rada, koji je primarno orijentiran na ozljede i oštećenja mekih tkiva vrhunskih vaterpolista, napravili smo sistematizaciju baziranu na dosadašnjim istraživanjima i praktičnim iskustvima službenih liječnika splitskih vaterpolskih klubova koja je primjenom navedenih kriterija rezultirala jednostavnim tabelarnim prikazima