Povijesni razvoj primaljstva, porodništva i ginekologije bjelovarskoga kraja - Habek, Dubravko (2008)
Uređeni model vojne, pa civilne zdravstvene zaštite bjelovarski je kraj imao od polovice XVIII. stoljeća, od ustrojstva grada Bjelovara i naseljavanjem krajiških pukovnija obiteljima, namještanjem zdravstvenih djelatnika i osnivanjem prve bjelovarske bolnice oko 1782. godine. Primaljstvom se isprva bave neuke ili samouke (nadri)primalje, da bi ustrojstvom vlasti u novom vojnom gradu Bjelovaru i okolnim mjestima primaljstvo obavljale stručne, izučene, aprobirane primalje
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 33 jed
Summary
Keywords: Ginekologija -- Povijest; Bjelovar i okolica