A site-specific model for propagation prediction in indoor wireless communications - Vilović, Ivan; Nađ, Robert; Burum, Nikša (2009)
Bežične komunikacije u zatvorenom prostoru moraju omogućiti prijenos velikih količina informacije. Važna je točna karakterizacija prijenosnog kanala pri dizajniranju i instalaciji lokalnih mreža u zgradama. U ovom radu prezentira se alat za predviđanje snage elektromagnetskog polja u takvim komunikacijskim mrežama. Razvijen je trodimenzionalni model slijeđenja zrake zasnovan na elektromagnetskoj teoriji, koja uključuje polarizacijske karakteristike. U model su uključeni propagacijski mehanizmi refleksije i prijenosa. Razvijeni software daje predviđenu vrijednost snage signala u bilo kojoj točki specificiranog prostora. Ovaj deterministički model se uspoređuje s empirijskim Motley-Keenanovim modelom. Rezultati dobiveni od oba modela uspoređeni su s izmjerenim podacima. Model slijeđenja zrake upotrijebljen je za specifični prostor s izmjerenim elektromagnetskim parametrima. Korištena je nedestruktivna metoda za mjerenje kompleksne dielektrične konstante zidova. Točnost modela omogućuje njegovu uporabu za vrednovanje bežične lokalne mreže tipičnoga zatvorenog prostora
Bibliografija: 8 jed
Sažetak
Keywords: Bežične komunikacije -- Rasprostiranje signala -- Elektromagnetski signal -- Zatvoreni prostor -- Predviđanje snage signala