Petrićeva kritika Aristotelova pojma [οusia] u Discussiones peripateticae - Boršić, Luka (2009)
U knjigama drugog sveska Discussiones peripateticae (1581), Frane Petrić kritizira Aristotelovo tumačenje pojma οὐσία te, posebice, povezanost teorijskih znanosti i supstancije. Petrićeva se kritika temelji na tome da se kako god shvatimo što je za Aristotela bila οὐσία, nađemo u nemalim ﬁlozofskim problemima. Ako je shvatimo kao substantia, onda je upitna Aristotelova trodioba teorijskih znanosti; ako je shvatimo kao essentia, onda je upitno samo postojanje znanosti kao znanosti o οὐσία. Kritikom Aristotelova poimanja οὐσία, Petrić u pitanje dovodi utemeljenost cjelokupne Aristotelove znanosti. S ciljem da dominantni skolastički aristotelizam zamijeni platonizmom, Petrić bilježi da je Aristotelov nauk o οὐσία zbrkan. Upravo takvim zbrkanim naukom o οὐσία misli Petrić, brojni su naraštaji podučavani pogrešno, a zbog čega su dolazili do krivih spoznaja
Tematski blok: Ususret novoj generaciji istraživača hrvatske filozofske baštine
Simbol u naslovu
Bibliografske bilješke uz tekst
Summary
Keywords: Frane Petrić -- Aristotel; Discussiones peripateticae; Kritika Aristotela -- Supstancija -- Teorijske znanosti