Kotruljevićev nauk o pravednu trgovcu : podudarnosti i razlike s Aristotelovim poimanjem pravednosti - Brčić Kuljiš, Marita (2009)
Dubrovački renesansni mislilac Benedikt Kotruljević u svome djelu Della mercatura et del mercante perfetto (O trgovini i o savršenu trgovcu) koje je objavljeno 1573. godine, daje upute za uspješno trgovanje i približavanje idealu savršenog trgovca. Prije svake djelatnosti, predlaže Kotruljević, potrebno je provesti unutarnje promišljanje i razmatranje o onome čime ćemo se baviti. Takvo razmatranje o trgovini omogućava stvaranje i shvaćanje onakvih pravila pomoću kojih trgovac može pravedno trgovati. Prema Aristotelu, temeljno obilježje pravednosti je dobro drugoga. Pravednost se u Aristotelovoj ﬁlozoﬁji razumijeva kao savršena vrlina koja počiva na "sredini" kao jedinom ispravnom izboru između suviška i manjka. Osim toga, Aristotel misli da je upravo vrlina pravednosti pretpostavka ostalim vrlinama. Budući da se Kotruljević u svome djelu često pozivao na Aristotela i njegov nauk, u ovom ću radu usporediti Kotruljevićev nauk o savršenu i uspješnu trgovcu s Aristotelovim naukom o pravednosti
Tematski blok: Ususret novoj generaciji istraživača hrvatske filozofske baštine
Bibliografske bilješke uz tekst
Summary
Keywords: Benedikt Kotruljević; O trgovini i savršenu trgovcu; Vrline -- Pravednost