Koledanje i njegovi poganski elementi u Novom Selu i drugim gradišćanskohrvatskim selima - Holzer, Georg (Array, 2009)
Jedan je primjer preplitanja poganstva i kršćanstva u Hrvata i drugih Slavena takozvano koledanje. Taj se običaj spominje već u starocrkvenoslavenskim „Zapovijedima svetih otaca“. Sačuvao se donedavna u Hrvatskoj i u gradišćanskih Hrvata, prije svega u onih u Novom Selu kod Pandrofa na samom sjeveru Gradišća. Za razliku od drugih gradišćanskohrvatskih koledarskih pjesama poznatih u najviše jednom zapisu, tekst je novoseoske pjesme poznat u četiri zapisa i time pokazuje koliko je tekstovna predaja bila gipka čak unutar jednoga sela