Sukulente (mesnatice – tustike) na jadranskoj obali i uporaba u parkovima - Grgurević, Dražen, agronom (Array, 2009)
Sukulente su biljke koje postupno osvajaju našu obalu. Najprije su privukle kolekcionare, a potom uvidjevši da pojedine vrste pod nose i niske temperature, počela je sadnja i na otvorenom. Zapravo možemo slobodno tvrditi da su se Opuntia sp. u Sredozemlju i Jadranu pojavile vrlo rano, već u XVI. stoljeću, odmah po otkriću Amerike, jer ih spominju naši renesansni književnici. Mnoge Opuntia sp. i Agave americana prilagodile su se ovdašnjim ekološkim uvjetima i spontano se razvijaju. Dapače američka agava je na neki način postala i simbol nekih dijelova naše obale. I pojedini kaktusi poput C. peruvianus "Monstruosus" pokazuju veliku otpornost na hladnoću i čest je na našoj obali, visok i preko 4 m. Klimatskim zatopljenjem, ali i aklimatizacijom ovdje prezime, osvajaju tlo i vrste poput Aptenia cordifolia, o kojoj prije desetak godina nismo mogli ni razmišljati. Osim ovih egzotičnih sukulenta, na našoj obali rastu i uzgajaju se i neke europske mesnatice poput Sedum sp., žednjaka i Sempervivum sp. – čuvarkuća. Sukulenti su najpogodniji za sadnju u kamenjaru. Sa njihovom upotrebom ipak moramo biti oprezni jer naglašavaju egzotični izgled