Prvi rezultati istraživanja mogućnosti revitalizacije kamenoloma Očura i autohtonim vrstama drveća i grmlja - Perić, Sanja, inženjerka šumarstva; Medak, Jasnica; Pilaš, Ivan; Vrbek, Boris; Tijardović, Martina (2009)
Na području Republike Hrvatske uvriježena je praksa da se različiti, krajnje devastirani tereni poput kamenoloma, deponija, odlagališta, šljunčara, u smislu trajnog zelenog pokrova, biološki revitaliziraju crnim borom (Pinus nigra Mill.). Korištenje drugih vrsta šumskog drveća te njihova uporaba u revitalizaciji do sada je kod nas nedovoljno istraženo. U tu je svrhu, u jesen 2007. godine, osnovano pokusno polje za potrebe istraživanja biološke sanacije kamenoloma Očura II autohtonim vrstama drveća i grmlja. Izabrane vrste su crni jasen (Fraxinus ornus), gorski javor (Acer pseudoplata nus), crna topola (Populus nigra), vrbe (Salix sp.), te kalina (Ligustrum vul gare) i bodljikava veprina (Ruscus aculeatus). Podaci o preživljenju nakon dvije sezone evidentiranja ukazuju na bolju otpornost na presadnju i na prilagodbu novim uvjetima školovanih sadnica javora, jasena te vrba i topola od biljaka presađenih iz šume. Sadnice kaline iz rasadnika nisu pokazale sličnu karakteristiku ranije navedenih vrsta, kao ni sklonost određenom tipu tla. Najmanje je preživljenje sadnica iz šume prenešenih na šumsko tlo (68,8 %), a najveće, također šum skih sadnica, ali na poljoprivrednom tlu (87,5 %).
Bibliografija: 15 jed
Summary
Keywords: Biološka revitalizacija -- Kamenolom -- Autohtono drveće -- Kalina -- Jasen -- Bodljikava veprina